Grip op veiligheid

Als specialist op het gebied van het aansluiten van kabels, krijgt Batenburg Energietechniek veel vragen over het bevestigen van kabels. De montage kost vaak meer tijd dan verwacht, het is onduidelijk met welke intervallen klemmen gemonteerd moeten worden en wie garandeert de wijze van installeren? Vanwege de vele vragen, beschrijven we graag een gedeelte van de factoren die een rol spelen voor het installeren van een kabelklem.

Met kabelklemmen, die ook wel “cable cleats” genoemd worden, kun je een kabel met vaste intervallen over de lengte van een kabel monteren. De IEC 61914 – norm voor kabelklemmen voor elektrische installaties beschrijft op welke kenmerken kabelklemmen getest worden;

 • Materiaalsoort - metaal, niet-metaal of composiet
 • Minimale en maximale bedrijfstemperaturen
 • Bestand tegen stoten
 • Bestand tegen axiale krachten
 • Bestand tegen elektromechanische krachten
 • Bestand tegen UV en corrosie
 • Vlamvertragende materialen

Indien de juiste klem op een correcte wijze gemonteerd wordt, biedt deze; bescherming tegen het schuren en bewegen van een kabels en maximale bescherming tegen krachten die vrijkomen door kortsluitstromen.

Hoe bepaal je wat de juiste kabelklem en interval voor een toepassing is?

De internationale standaard IEC 61914 schrijft een formule voor waarmee berekend kan worden welke kracht er ontstaat bij een kortsluitstroom.  (Bij montage van singles, enkel of in een delta)

 

 

Ft de maximale kracht op de kabelgeleider (N / m)
ip2 de piek-kortsluitstroom (kA)
S afstand tussen de hartmaat van de geleiders in meters (m)

Om de maximale kracht te kunnen berekenen waar een kabelklem tegen bestand moet zijn, is het dus belangrijk om de volgende informatie te hebben:

 1. De maximale kortsluitstroom van een installatie.
 2. Kabelspecificaties, kabeldiameter en fabricagetolerantie.

Cleat-Calculator

Met deze gegevens kan Batenburg Energietechniek advies uitbrengen welke klemmen te gebruiken zijn en per welke intervallen. Om dit proces nog inzichtelijker te maken voor installateurs heeft onze fabrikant Ellis Patents een online-tool ontwikkeld waarmee eenieder deze berekening kan maken.

https://www.ellispatents.co.uk/cleat-calculator/

Zodra de mogelijkheden voor verschillende klemmen bekend zijn, kan er gekeken worden naar de montagewensen:

 1. Het type ondersteunende structuur; ladderbaan, korf of strut en wat zijn de sportafstanden?
 2. Het soort materiaal van de ondersteuningsstructuur, roestvrij staal, gegalvaniseerd staal etc.
 3. Overweeg de omgevingsomstandigheden, corrosiegevoelig, buitenopstelling, UV.

De oplossing

Zodra alle factoren geanalyseerd zijn kan Batenburg Energietechniek een uitgebreid advies geven over de beste technische en economische oplossingen voor een situatie. Om opdrachtgevers te ontzorgen wordt er meegedacht over montagemogelijkheden, van kabelklemmen met twist-bout tot compleet geassembleerde oplossingen.

 

Het aanleveren van een complete oplossing is vanuit onze werkplaats vaak een eenvoudigere opdracht dan voor de monteur in het veld, die te maken heeft met beperkte ruimte en tijd.

Het bepalen van de juiste klem en correcte montage zorgen er voor dat er minder klemmen nodig zijn en er minder tijd verloren gaat bij de montage. Tot slot zorgt een goede en strakke montage voor een professionele uitstraling van het installatiewerk.

Wilt u meer informatie over deze producten of een sample aanvragen? Neem dan contact op met onze collega Joep van de Pasch of lees meer over onze oplossingen voor kabelverbindingstechnieken.

Sitemap