Transformator voor zonnepanelen en windmolens in Zeeland

Clean Energy

Er wordt door netbeheerders hard gewerkt aan oplossingen voor het netcongestieprobleem in Nederland.

Een voorbeeld hiervan is de levering van de vijf meter hoge transformator van maar liefst 170 ton van Kolektor Etra, vertegenwoordigd door Batenburg Energietechniek, in de haven van Vlissingen, zo schrijft de Provinciale Zeeuwse Krant. De reus is bestemd voor het verdeelstation in Vlissingen-Oost dat gebouwd wordt door netbeheerder Stedin met het oog op bouw van nieuwe wind- en zonne-energieprojecten van bedrijven.

140.000 zonnepanelen

De hoogspanningskolos is gebouwd in de Sloveense hoofdstad Ljubljana en per schip naar Vlissingen vervoerd. Twee kranen tilden de zware jongen daar op een dieplader, die de aanwinst 700 meter verderop afleverde bij het verdeelstation. Als voortraject boorde Stedin vorig  jaar al, op een diepte van 50 meter en over een lengte van 1,5 kilometer, elektriciteitskabels onder de Quarleshaven in Vlissingen-Oost door. Dit was onder meer nodig om de stroom van de 140.000 zonnepanelen van logistiek bedrijf Verbruggen te transporteren. Ook bij dit project is Batenburg Energietechniek betrokken met het leveren van de transformatorstation voor deze zonnepanelen

Energie voor 36.000 huishoudens

In maart zal Stedin een tweede transformator plaatsen en samen zetten wij de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen en windmolens in de haven om van 20.000 naar 150.000 Volt om de energie vervolgens het hoogspanningsnet op te transporteren. De PV en windparken in de haven leveren straks voor 36.000 huishoudens energie, dat is twee maal de grootte van Vlissingen. Stedin investeert 17 miljoen euro in het project dat naar verwachting eind 2022 klaar is.

Sitemap