Railinfra oplossingen voor modernisering sneltram Utrecht

Provincie Utrecht is bezig met het moderniseren van het verouderde traject van de sneltram tussen Utrecht – Nieuwegein - IJsselstein, ook wel de SUNIJ-lijn genoemd. Batenburg Energietechniek is bij dit project betrokken door de levering van railinfra oplossingen zoals de Pfisterer Tensorex C+, de Batenburg doorslagveiligheid en het Cembre systeem.

Tensorex C+

Door de complete vervanging van de bovenleiding tijdens dit project werden o.a. de verouderde wielafspanningen vervangen door de Batenburg geleverde, gepatenteerde Tensorex C+ van Pfisterer. De Tensorexen C+ zorgen op hun beurt voor een constante trekkracht op de rijdraad en/of draagkabel bij iedere temperatuur. Door het toepassen van deze compacte automatische veerafspanner is het straatbeeld aantrekkelijker ten opzichte van andere oplossingen waarbij contragewichten worden gebruikt.

Doorslagveiligheid

De doorslagveiligheid is een veiligheidscomponent dat geleidende objecten doorverbind met het retourcircuit, op het moment dat die onbedoeld in aanraking komen met de tractiespanning. Samen met de levering van de doorslagveiligheden (DSV) hebben we ook de paal-spoorstaaf verbinding geleverd, d.w.z. het Cembre systeem. Dit bestaat uit het railcontact, kabelschoen en de aluminium kabel, waarmee we de verbinding maken met het retourcircuit. De Batenburg doorslagveiligheid is zelfherstellend bij blikseminslag en is onderhoudsvrij. Het Cembre systeem biedt daarbij het ultieme verbinding voor de DSV en retourstromen.

Modernisering SUNIJ-lijn

De sneltram Utrecht - Nieuwegein - IJsselstein werd in de jaren '80 aangelegd om de groeikernen / slaapsteden te ontsluiten. Op dit traject komen nieuwe, langere trams met een 50 centimeter lagere instap. Dat betekent dat er maar liefst 23 haltes verlaagd en verlengd worden. Ook vernieuwen ze tien kilometer aan spoor en bovenleiding. Met onze geleverde railinfra oplossingen zorgen wij ervoor dat de SUNIJ-lijn klaar is voor de toekomst waarin veilig en duurzaam gereisd kan worden. 

Sitemap