Batenburg start levering 200 transformatorhuisjes aan Liander 

Clean Energy

Batenburg Energietechniek gaat de komende vier jaar 200 transformatorhuisjes plaatsen in het elektriciteitsnet van netbeheerder Liander. Het Gelderse Azewijn heeft de primeur: daar heeft Batenburg inmiddels het eerste huisje geplaatst (zie video). De tweede komt deze week in het naburige Netterden.  

Transformatorhuisjes zijn essentieel voor het veilig en betrouwbaar leveren- en terugleveren van stroom aan bedrijven en woningen. De netbeheerder gebruikt deze huisjes om het net lokaal klaar voor de toekomst te maken. In de onderstaande video vertellen alles over dit project:

Werken aan de energietransitie is urgenter dan ooit. De vraag naar elektriciteit neemt snel toe, net als het aanbod van zonne- en windenergie. Liander werkt met diverse aannemers en leveranciers elke dag hard aan het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet om consumenten en ondernemers in hun vraag te voorzien. Dankzij het contract met Batenburg Energietechniek krijgt de netbeheerder de komende vier jaar transformatorhuisjes geleverd die twee typen middenspanningsnetten met elkaar verbinden. Op plaatsen waar het elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit heeft bereikt, zoals in de Achterhoek, kunnen bedrijven niet doorgroeien en consumenten hun zonne-energie niet terugleveren totdat het net is uitgebreid. De transformatorhuisjes van Batenburg dragen eraan bij dat er meer ruimte op het net komt en consumenten en ondernemers in hun vraag kunnen worden voorzien.  

Recordtempo 

Liander heeft in zijn leveringsgebied (Noord-Holland, een deel van Zuid-Holland, Flevoland, Friesland en Gelderland) steeds meer transformatorhuisjes nodig omdat de economie groeit en de samenleving digitaliseert waardoor de vraag naar elektriciteit van ondernemers en consumenten explosief stijgt. Bovendien bouwt Nederland in een recordtempo huizen, gaat van het aardgas en verduurzaamt zijn energieproductie. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit en ruimte op het elektriciteitsnet om stroom te kunnen vervoeren. De netbeheerders hebben immers te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan het energienet van de toekomst. Liander plaatst de komende jaren duizenden nieuwe transformatorhuisjes, bouwt tientallen nieuwe grote elektriciteitsstations en legt duizenden kilometers extra kabel om consumenten en bedrijven in hun vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien.

*Deze 200 DR-stations bestaan uit een 20/10 kV behuizing, 6 MVA transformator, 10 kV schakelinstallatie, 20 kV schakelinstallatie en aan beide zijden een DA- en beveiligingskast. Ze beslaan maximaal 15 vierkante meter bij een hoogte van zo’n drie meter. 

Mijlpaal Batenburg Energietechniek

Mijlpaal Batenburg Energietechniek

Olaf Moens, managing director Batenburg Energietechniek: “De plaatsing van dit station is een mijlpaal voor Batenburg Energietechniek, het is namelijk het eerste station dat wij in het netwerk van Liander mogen plaatsen. We zijn trots dat wij de levering van deze transformatorhuisjes de komende vier jaar voor ons rekening mogen nemen en samen met Liander de uitdagingen van de energietransitie aan te pakken.” 

Marlies Visser, Chief Operation Officer Liander: “Ik ben trots op deze samenwerking met Batenburg. Het bedrijf is de komende 4 jaar verzekerd van werk, met de intentie om de samenwerking nog eens 4 jaar te verlengen. En Liander verzekert zich in een markt waarin materiaal schaars is de komende jaren van continuïteit in de uitbreiding van het elektriciteitsnet door gegarandeerde levering van de broodnodige distributiestations.” 

Meer nieuws

Sitemap