Met slimme energietechniek meer uit het bestaande netwerk halen

Clean Energy

 

Beschikbaarheid van energie wordt als gevolg van de energietransitie steeds uitdagender. Batenburg Energietechniek levert oplossingen voor een veilig, goed gebalanceerd energienet. Siemens is leverancier van middenspanningsinstallaties voor de transformatorstations die het bedrijf voor netbeheerders bouwt.

Batenburg Energietechniek levert als werkmaatschappij van Batenburg Techniek energieoplossingen voor het elektriciteitsdistributienetwerk. “Wij zijn actief in verschillende markten”, zegt Peter-Job Ferdinandus, accountmanager transformatorstations. “Van de aansluiting van windmolen- en zonneparken op het netwerk van energiebedrijven tot energievoorzieningen voor de glastuinbouw, de industrie, e-mobiliteit, haventerminals en gebouwen.”

Knowhow en capaciteit

Transformatorstations

Batenburg Energietechniek is onder meer sparringpartner en leverancier van netbeheerders. Zo levert het bedrijf prefab transformatorstations die zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. Ferdinandus: “We bouwen unieke Smart Power PV compact stations in de hele vermogensrange van  2500kVA tot  7200kVA. Ze zijn slechts twee meter hoog en kunnen de hele dag voor 100% worden belast. Ze kunnen op afstand worden bestuurd en uitgelezen, hebben een geforceerde koeling en zijn licht van kleur zodat ze geen warmte absorberen. We optimaliseren aan alle klanten.”

Assemblage in Nederland

Assemblage in Nederland

Afhankelijk van de toepassing komt in de transformatorstations technologie van verschillende fabrikanten samen. Siemens is al jaren leverancier van middenspanningsinstallaties en laagspanningscomponenten bij Batenburg. De stations worden in het buitenland gebouwd tot halffabricaat en door Batenburg Energietechniek verder geassembleerd in Rotterdam. “Doordat we zelf de assemblage doen, zijn we flexibel en kunnen we in eigen beheer snel aanpassingen uitvoeren. Onze assemblagelocatie is een scheepswerf in Rotterdam die geoptimaliseerd is voor onze installaties. We hebben er een jaar geleden een tweede hal in gebruik genomen.”

Flevo on Ice

Batenburg Energietechniek werkt graag samen met Siemens. “Hun techniek voldoet aan de verwachtingen en de communicatie is uitstekend”, zegt Ferdinandus. “We kunnen onze contactpersonen bij Siemens altijd snel bereiken. De technische kennis om hun producten toe te passen, hebben wij zelf, maar als back-up staat bij Siemens een team van techneuten klaar om mee te denken. Onder meer voor de tot zonnepark getransformeerde ijsbaan Flevonice hebben wij de energievoorziening gebouwd, inclusief 13 transformatorstations die volledig zijn uitgerust met Siemens-technologie. Wij hebben de stations op de locatie neergezet en ervoor gezorgd dat de middenspanninginstallatie (NX Plus C) in de ruimte paste. Vervolgens heeft Siemens de koppeling verzorgd. Om dit in de toekomst ook zelf te kunnen doen, laten wij momenteel enkele collega’s opleiden door Siemens. Ook worden we door Siemens getraind in het programmeren van hun relais. Daardoor kunnen we op termijn nog meer voor onze klanten betekenen.”

Meer capaciteit bij netwerkbedrijven

“Het leveren van transformatorstations zal ook het komende decennia blijven groeien”, verwacht Ferdinandus. “De technologie zal nóg slimmer worden. Als partner van netbeheerders kijken we hoe we de capaciteit van de bestaande infrastructuur kunnen vergroten. Zo bouwen wij voor netwerkbedrijven slimme trafostations voor regio’s waarin geen groei meer mogelijk is omdat het net vol zit. In deze regio’s kunnen sommige bedrijven hun volledige capaciteit niet benutten en kampen bewoners met spanningsklachten. Hun zonnepanelen kunnen niet meer terugleveren aan het net als de zon schijnt. Onze DR-transformatorstations hebben twee middenspanningsinstallaties en een 6Mva-transformator die 20kV omlaag transformeert naar 10kV. Hierdoor kan er meer energie door dezelfde kabel.” 

Smart Power PV Compactstations

Duurzaam en innovatief

Als snel groeiende organisatie doet Batenburg Energietechniek er alles aan om klanten de flexibiliteit te blijven bieden die zij gewend zijn. “We kijken naar voren en spelen met nieuwe, duurzame oplossingen. Wij maken bijvoorbeeld ook transformatorstations gecombineerd met energieopslag om voor een goede energiebalans te zorgen. Door het geïntegreerde beveiligingssysteem kunnen zij indien nodig automatisch uitschakelen. We zijn ook bezig met het Blue GIS-portfolio van Siemens, een milieuvriendelijk alternatief voor SF6 geïsoleerde schakelinstallaties. Voor ons is het belangrijk dat middenspanningsinstallaties krachtig, kwalitatief, compact en op afstand te monitoren, schakelen en uit te lezen zijn. Ook inzicht in energiedata is belangrijk. Siemens speelt hier met haar intelligente technologie op in.”

Bron tekst: Siemens

Sitemap